Depăşirea termenelor anunţate pentru finalizarea investiţiilor din Capitală este mai degrabă o regulă decât o excepţie. La începerea unei noi investiţii, edilii bucureşteni sunt foarte încrezători şi anunţă termene optimiste pentru finalizarea lucrărilor.
Pe durata lucrărilor apar însă o serie de probleme care nu au fost luate în calcul precum existenţa unor reţele de utilităţi despre care nu se ştia până atunci, lipsa tuturor autorizaţiilor necesare, tăierea fondurilor alocate sau o iarnă prea aspră. Astfel, datele limită pentru terminarea lucrărilor sunt mai mereu decalate, iar finalizarea investiţiilor la datele anunţate iniţial a devenit o regulă.
În plus, pentru întârzieri nu se prea plătesc penalităţi, responsabilitatea fiind difuză. Lista proiectelor nefinalizate la timp din Capitală este lungă, astfel încât nu ne-a fost greu să alegem cinci dintre investiţiile cu termene depăşite.
Dintre cele mai mari şantiere pe care se lucrează în Bucureşti 22 implică investiţii de circa un miliard de euro, la finalizarea cărora Capitala va avea o nouă magistrală de metrou, trei hipermarketuri, un mall, şapte clădiri de birouri, trei hoteluri, un spital de pediatrie şi un Teatru Naţional de "secolul 21". Înainte de criză, un miliard de euro era investiţia estimată într-un singur proiect de nivelul Esplanada (bulevardul Unirii) sau Dâmboviţa Center (Casa Radio - Eroilor), dar asemenea dezvoltări nu sunt "compatibile" cu actuala situaţie a economiei.
Buzeşti-Berzei, contestat
Un prim proiect în clasamentul şantierelor veşnice ale Bucureştiului poate fi Bulevardul Buzeşti-Berzei. Lucrările la acesta au început în noiembrie 2010 şi ar fi trebuit să se încheie în primăvara anului 2011.
Scandalul care a urmat din cauza demolărilor din zonă a întârziat lucrările, iar la sfârşitul anului trecut au fost deschise circulaţiei rutiere doar două