Muzeul National de Istorie a Romaniei(MNIR) a organizat o superba si emotionanata expozitie dedicata acestui eveniment.
Sunt expuse coroanele purtate de regele Ferdinand si regina Maria, sceptrul regelui Ferdinand, fastuoasele mantii de incoronare, alaturi de numeroase documente, publicatii, imagini, medalii sau obiecte de mobilier. Toate sunt marturii ale uneia dintre cele mai importante zile din istoria poporului roman.
Hotararea cu care Regele Ferdinand si Regina Maria au luptat pentru refacerea Romaniei Mari si dragostea de tara pe care au dovedit-o mai ales in timpul Primului Razboi Mondial (totul bazat pe jertfa poporului roman, asa cum recunoaste chiar Ferdinand in Proclamatia de la Alba Iulia), au facut ca Incoronarea de la 15 octombrie 1922, sa fie privita ca un fapt firesc.
In "Insemnari zilnice' , regina Maria ne-a lasat cuvinte nepretuite despre acest eveniment.
La 7 octombrie, aflata la Sinaia, regina se va supune unor sedinte foto chinuitoare, imbracandu-se pentru a lasa marturie posteritatii, cu straiele pe care le va purta la marele eveniment.
"(...) A fost o corvoada exasperanta, dar singura consolare a fost ca toaleta mea este remarcabila. Port splendid imensa coroana de aur, incrustata cu pietre pretioase, si mantia coplesitoare. Arat ca acele statui ale Fecioarei care , in tarile catolice, sunt in mod special invesmantate si impodobite cu bijuterii in zilele de sarbatori si purate pe strazi in procesiuni. Lucrat pe un fond cu fir de matase rosie are umbre splendide, ca un apus de soare. Coroana, care are forma coroanelor de pe vechile fresce romanesti, ma avantajeaza extraordinar. (…) Sunt, desigur, a mon avantage in aceasta tinuta dificila si, cum am reputatia de a nu ma da bauta, din punctul meu de vedere, ca femeie, este important, pentru ca in aceasta zi mare, ca regina a poporului meu, vreau ca inimile l