Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că producţia de cereale din acest an la nivel european a fost cu 2-3% mai mică decât media obţinută în ultimii cinci ani, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări că în România nu se poate vorbi, deocamdată, de o criză alimentară.
”În mod global, în UE, chiar de am avut secetă şi în sudul Uniunii, în Spania, Franţa, Portugalia, seceta a avut un impact destul de important local. Per global, la nivel european, producţia de cereale anul acesta a fost cu doar 2-3% mai mică decât media din ultimii cinci ani. Deci, din punctul de vedere al aprovizionării pieţei cu cereale putem spune că stăm bine în Europa cel puţin anul acesta”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus că în ultimii ani s-a putut constata că 'seceta a devenit o problemă structurală' şi a atras atenţia asupra necesităţii unor proiecte de anvergură şi a adaptării tehnologiilor agrotehnice.
”Cred că prin reabilitarea sistemului de irigaţii şi prin adaptarea tehnologiilor de producţie, pe termen mediu, este vorba de o problemă ale cărei efecte pot fi reduse”, a menţionat comisarul european pentru Agricultură.
La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că producţia de grâu de anul acesta, 4,94 de milioane de tone, a scăzut faţă de media totală a ultimilor 3-5 ani, 5,3 milioane de tone, din cauza secetei.
”Este o pierdere importantă pentru fiecare producător, dar nu una semnificativă care să ne ducă cu gândul că nu vom putea asigura necesarul pe piaţa românească. În ceea ce priveşte porumbul şi floarea-soarelui, pierderile sunt mult mai mari, dar le vom putea cuantifica după ce se încheie perioada de recoltat. Estimările arată însă că cel puţin la floarea-soarelui pierderile depăşesc 60%