Situaţie deloc încurajatoare pentru autorităţile din judeţul Olt, dar, mai ales, pentru o parte dintre elevii care, de luni – 17 septembrie, se vor prezenta la şcoală. Mai bine de o treime din totalul unităţilor şcolare din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionară, ceea ce înseamnă că nu au condiţii adecvate pentru a le oferi copiilor. Cu toate acestea, potrivit „tradiţiei” împământenite, aceste şcoli „ilegale” vor continua să organizeze cursuri, iar copiii vor învăţa în condiţii total improprii.
Potrivit unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, în reţeaua şcolară din judeţ există 599 de unităţi şcolare, dintre care numai 387 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Din restul de 212 şcoli “ilegale”, 184 au primit aviz negativ pentru a fi autorizate ca să funcţioneze în noul an şcolar, iar conducerile a 28 de şcoli nici măcar nu s-au obosit ca să solicitem fie şi “de formă”, autorizaţie sanitară de la DSP Olt.
“Printre motivele cel mai des întâlnite pentru care unităţile şcolare din judeţ nu au primit aviz sanitar pentru a funcţiona se numără: lipsa unei surse proprii de apă potabilă ori lipsa sistemului de canalizare. Faţă de acestea mai putem menţiona: mobilierul şcolar degradat sau neadaptat ca şi dimensiuni pentru vârsta copiilor de la cursuri, iluminat natural sau artificial necorespunzător, grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsa unui sistem de canalizare necorespunzător şi gardul împrejmuitor incomplet sau chiar inexistent”, a declarat, în cadrul unei şedinţe derulate la sediul Prefecturii Olt, dr. Magdalena Stegaru din cadrul compartimentului Igienă Şcolară al DSP Olt.
Reprezentanţii instituţiei amintite au precizat că o altă condiţie pentru perpetuarea situaţiei precare în ce priveşte autorizarea şcolilor în judeţ este reprezentată de un ordin al Ministerului Sănătăţii datat 2009, prin care directorii un