Alaturi de fructe si legume, zarzavaturile reprezinta o alta sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare. In plus, acestea contin substante care ajuta la prevenirea unor forme de cancer, boli cardiovasculare sau pierderea vederii care se manifesta odata cu inaintarea in varsta.
Zarzavaturile au proprietati tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative si diuretice, fiind recomandate ca adjuvante in tratarea unui numar impresionant de boli.
Patrunjelul regleaza tensiunea si ajuta digestia si este un foarte bun detoxifiant, stimuleaza sistemul imunitar, iar frunzele, mestecate, improspateaza respiratia. Cercetarile au aratat ca frunzele de patrunjel au in compozitia lor de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala, mai multe proteine decat doua oua la un loc si o cantitate insemnata de fier, bine asimilta de organism datorita vitaminei C.
De asemenea, in patrunjel sunt bine reprezentate si alte elemente, precum calciul, betacarotenul, vitamina B12, acidul folic si clorofila. Consumat constant, patrunjelul verde curata organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor, ca fumatul si alcoolul, si de nisipul de la rinichi.
Despre marar se spune ca ar fi planta feminitatii, deoarece contine fitoestrogeni care regleaza balanta endocrina. In cazul femeilor la menopauza, atenueaza neplacerile specifice acestei perioade, bufeuri, insomnie, nervozitate apparent nemotivata. In plus, mararul ajuta la cresterea imunitatii si la eliminarea apei in exces din tesuturi.
Mararul, importanta sursa de vitamina C, fibre si minerale, ca fier, mangan si magneziu, ajuta la prevenirea calculozelor, si poate fi folosit ca adjuvant in tratamentul cistitelor si a infectiilor urinare. In stare proaspata, cate doua linguri de frunze, adaugate in salata, timp de 15 zile pe luna, aromatul marar combate depresia. @N_