Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari, cărora li se dă ca exemplu preţul de construcţie la care ajunge statul pentru locuinţele ANL, se apără acuzând calitatea slabă a materialelor utilizate la aceste construcţii. Ce crede însă directorul ANL despre această învinuire?
În prezent, preţul de construcţie la locuinţele dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) variază între 280 şi 300 euro/mp, iar preţul de vânzare este de 411 euro/mp. Într-adevăr, preţul mic poate fi justificat şi de volumul pe care îl dezvoltă anual agenţia şi de nivelul de bază al finisajelor realizate în cadrul acestor construcţii. Totuşi, diferenţa dintre 411 euro/mp şi 1.500 euro/mp, cât este preţul mediu de vânzare al locuinţelor noi din Bucureşti, este mult prea mare.
„Nu vreau să fac comparaţie între stat şi privat, pentru că fiecare are obiective diferite. Dar ce îi împiedică pe privaţi să construiască la acelaşi nivel de calitate şi să ajungă la preţul la care pot să vândă? Noi încercăm să limităm costurile, pentru că noi nu promovăm locuinţe de lux. Sunt locuinţe decente, cu o suprafaţă conform normativelor. Diferenţa de calitate poate fi făcută aproape exclusiv la nivel de finisaje. După care vine terenul. Construcţia ANL se face pe un teren pus la dispoziţie gratuit şi concesionat de primărie, iar dezvoltatorul plăteşte 300 euro/mp“, explică Cosmin Ilina, noul director general al ANL, într-un interviu acordat Capital.
El nu consideră preţul promovat de ANL va fiind mic în comparaţie cu cel avansat de mediul privat, ci unul determinat de piaţă. „Noi suntem cam în aceeaşi zonă de preţ de trei ani. Dacă ne gândim cât au scăzut preţurile procentual în ultimii ani la privat o să vedem că noi am pornit de la un preţ controlat de execuţie şi poate ajungem la acelaşi preţ, dar sper să nu fie aşa pentru că ar fi tragic pentru dezvoltatorii care