Europenii nu sunt pregatiti pentru o "federatie a statelor-natiune", asa cum a propus presedintele Comisiei Europe, Jose Manuel Barroso, este de parere Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2001.
Pentru ca Europa sa iasa din criza exista doar doua optiuni: o uniune mai mica sau una mai mare, a declarat Stiglitz, citat de Le Monde.
Cu alte cuvinte, trebuie redata libertatea fiecarui stat de a trece inapoi la propria moneda sau de a construi Statele Unite ale Europei.
Potrivit unui diplomat european, viziunea anglo-saxona a unei federatii nu este posibila. "Big bang-ul federal nu poate fi indeplinit: liderii nu sunt de acord si nici opinia publica. Trebuie sa cautam alte moduri pentru a avansa", a spus acesta.
Ministrii de Finante din zona euro vor actiona, prin urmare, in etape. In Cipru, unde acestia se intalnesc sambata, se discuta despre uniunea bancara, ce presupune monitorizarea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana, singura institutie cu adevarat federala.
Inainte de realizarea acesteia, insa, trebuie asteptate primele concluzii ale raportului presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, in timpul summit-ului european de pe 18 - 19 octombrie.
Joi, acesta a sugerat crearea unui "buget central" al zonei euro, prin care vor fi controlate si mai asupru alegerile facute de fiecare guvern in parte. Acesta ar insemna un compromis intre cei care nu doresc o federatie, cum ar fi Frata, si cei care nu mai vor sa plateasca pentru datoriile altora, cum ar fi Germania.
Totusi, Barroso a fost primul care a rostitul cuvantul "federatie". Astfel, el se apropie de viziunea cancelarului german, Angela Merkel.
In Franta, insa, a doua economie din zona euro, inca se cauta limita fragila dintre suveranitatea statelor si intrumentele