În fiecare an, în cursul lunii septembrie au loc 3 evenimente foarte importante pentru protejarea mediului si anume: Ziua Internatională pentru Protecţia Stratului de Ozon, Săptămâna Mobilitaţii Europene si Ziua Mondială a Curaţeniei. În fiecare an, în data de 16 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internatională pentru Protecţia Stratului de Ozon, desemnată în decembrie 1994 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, dată la care a fost încheiat Protocolul de la Montreal. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Protocolui, acesta fiind ratificat, până în prezent, de un număr de 197 de state din întrega lume.
Tema din acest an este: “Să protejăm atmosfera în folosul generaţiilor viitoare”.
Descoperirea găurii din stratul de ozon a fost un şoc pentru întreaga lume. Ea a fost considerată a fi unul din cele mai mari dezastre ecologice ale secolului trecut.
Cauza diminuarii stratului de ozon se consideră a fi poluarea atmosferei cu compuşi chimici care reacţionează cu ozonul, cunoscuţi sub numele de freoni, utilizaţi până nu demult în majoritatea utilajelor de răcire şi aparatelor de aer condiţionat, precum şi la propulsarea deodorantelor, fixativelor.
În prezent, freonii sunt înlocuiţi treptat cu alte substanţe, mai puţin periculoase, fapt ce duce la diminuarea distrugerii stratului de ozon.
Săptămâna Mobilitaţii Europene, care se va desfasura în perioada 16-22 septembrie, este sprijinită de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Mediu, fiind initiată în aprilie 2002.
Fiecare ediţie se concentrează asupra unui anumit subiect legat de mobilitatea durabilă. Sute de oraşe europene se pregãtesc sã participe la cea de a 11 – a ediţie a Sãptãmânii Mobilitãţii Europene, care se desfãşoarã în acest an sub deviza:” Deplasează-te în direcţia corectă”.
Modalitatea noastră curentă de deplasare se bazează î