Eşecul suspendării lui Traian Băsescu a oferit dreptei politice din România un nesperat balon de oxigen. Sursa: Dinu Lazăr
Pe fondul greşelilor de comunicare comise de USL, dar şi al uzării imagologice a principalilor lideri, Crin Antonescu şi Victor Ponta, s-a creat un orizont de aşteptare faţă de o revenire în forţă a dreptei politice. Se aştepta o schimbare de trend care însă nu s- a produs, chiar dacă de la momentul deciziei Curţii Constituţionale ca Traian Băsescu să se întoarcă în funcţie a trecut aproape o lună, iar muniţia oferită de USL prin guvernarea defectuoasă şi continuarea discursului de tip vadimist nici măcar nu a fost folosită.
Alianţa de dreapta pare că nu reuşeşte să pornească la drum cu dreptul. PDL, în acest moment, nu are capacitatea de a exploata electoral contextul politic şi economic în care ne aflăm. Dovadă în acest sens stă faptul că un partid care, la alegerile locale, a obţinut 23% se află acum la o cotă care variază, în funcţie de sondaj, între 17% şi 20%. Liderii partidului nu trec de 15%, iar comunicatorii (în majoritatea lor europarlamentari) nu depăşesc 10%.
Prin comparaţie cu liderii PDL,Traian Băsescu a revenit ca urmare a eşecului suspendării şi a depăşit cota de 20%. Semn că poate reprezenta în continuare locomotiva în perspectiva alegerilor din decembrie. De altfel, de numele preşedintelui reinstalat în funcţie se leagă posibilitatea ca partidul să se afle sau nu la guvernare în această iarnă. Deci, declaraţiile unor democrat-liberali care vorbesc în continuare de o distanţare de Traian Băsescu sunt mai degrabă contraproductive.
Ceilalţi parteneri de alianţă au, la rândul lor, probleme. MRU a luat în grabă un partid şi nişte figuri politice uzate sau cu un trecut controversat, iar Noua Republică a lui Neamtu nu a reuşit să se înscrie ca partid politic, deci nu va fi parte a noii construcţii. Dar cel mai r