Combinatul de la Câmpia Turzii va muri cât de curând. Ruşii au vândut la fier vechi toate secţiile, numai din această afacere realizând venituri de vreo 80 milioane de euro. Mechel România a pierdut piața, producând foarte scump. Specialiștii spun că nu sunt decât două posibilități: management foarte prost sau rea-voință din partea patronilor ruși. Sursa: Mihai Șoica
Cândva, Câmpia Turzii era perla de pe coroana socialismului în domeniul siderurgiei. Nu puteai vorbi despre metalurgie dacă nu vorbeai şi despre Combinatul de Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, unde lucrau peste 9.250 de angajaţi. Din cei 32.470 de locuitori ai oraşului Câmpia Turzii, 9.250 erau angajaţi la combinat, practic nu exista familie care să nu depindă de acest loc de muncă.
A fost o investiție uriașă pentru statul român
Combinatul era gândit ca o platformă industrială uriaşă care pe lângă producţia proprie, trăgea după sine o industrie pe orizontală, care dădea de muncă la 40.000 de angajaţi.
Construcţia combinatului de la Câmpia Turzii a costat România un preţ uriaş, peste 400 de milioane de dolari. Fostul director al fabricii din perioada comunistă şi ulterior, până la privatizare, Marius Bordea spune că doar pentru construcţia unui laminor, preţul plătit a fost de 40 de milioane de dolari. „Costul construcţiei întregului combinat s-a ridicat la peste 400 de milioane de dolari”, spune Bordea.
În prezent, şomajul din Câmpia Turzii este de 70%.
Condiţii dure de privatizare
Din 1989, combinatul a trecut printr-o perioadă de restructurări, astfel că de la 9.250 de angajaţi au rămas, în 2003, anul privatizării, doar 5.600. „La privatizare, combinatul era gata restructurat. Oamenii au plecat, fie pensionaţi, fie au fost daţi afară”, spune Bordea.
Contractul de privatizare cu ruşii de la Mechel conţinea clauze clare, dintre care trei fo