Olanda a scos la bataie noile cosuri de gunoi inteligente care cer identificarea persoanelor inainte de a putea arunca ceva la cos. De asemenea, acestea contin un sistem care anunta camionul de gunoi cand trebuie sa fie golite. Indiciile duc spre faptul ca intr-o zi va trebui sa platim atunci cand vrem sa aruncam ceva la cos.
In total au fost dispuse 6.000 de cosuri inteligente pe teritoriul Olandei, iar cei de la Managementul Resurselor de Mediu au calculat ca numai unul din orasele implicate (Groningen) a economisit 72.000 de lire doar in primul an de la lansarea cosurilor, reducand astfel cifra emisiilor de carbon cu 18%, desi consiliul este mai mult interesat de reducerea furturilor cosurilor sau abilitatea sistemului de a preveni lovirea si rasturnarea acestora de catre cetateni.
Cosurile-robot contin un cititor RFID pe capac si se deschid doar cand este prezentat un act de identitate. Cantitatea de gunoi este apoi folosita pentru a calcula factura "clientului", insa lucrurile care merg in gramada pentru reciclare nu sunt taxate, ceea ce incurajeaza procesul de reciclare. Cosurle stiu si cat de mult gunoi contin si folosesc telefonul din dotare pentru a contacta camioanele prin reteaua GPRS a Vodafone atunci cand sunt pline, pentru a reduce distantele parcurse de camioane.
Vodafone si specialistii de la managementul deseurilor, Mic-O-Data, care au implementat sistemul, evidentiaza reducerea emisiilor de carbon, dar sunt mai mult interesati de reducerea furturilor si abilitatea de a evita golirea cosurilor neoficiale care prolifereaza orasele.
Furtul de cosuri a scazut cu mai bine de 70% de cand locuitorii nu au mai fost nevoiti sa fure cosurile vecinilor, iar solutia impusa a ajutat consiliul sa economiseasca sume frumoase de bani. Anul trecut implementarea solutiei a ajutat consiliul sa retr