Timp de aproape trei luni, inspectorul principal Gelu Manolescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, a fost în Franţa împreună cu alţi 25 poliţişti din România, unde au fost chemaţi să ajute ofiţerii francezi la stoparea infracţiunilor comise de cetăţenii români.
Nu este prima misiune la care a participat. În iarnă, a stat în Franţa timp de două luni şi jumătate.
Ştiau că nu au viaţă uşoară. Francezii îi preveniseră: conform datelor furnizate de colegii din ţara lui Moliere, au fost identificate 2.400 de persoane provenind din România care sunt implicate în diverse activităţi infracţionale: furturi, tâlhării, cerşetorie. Poliţiştii români au fost trimişi la Catedrala Notre Dame, la Muzeul Luvru, pe bulevardul Champs Elysees, adică în locurile cele mai aglomerate din Paris, acolo unde îşi fac veacul şi romii.
Alba-neagra, în engleză
Gelu Manolescu spune că romii îşi făceau apariţia dimineaţa, la ora 10.00, şi se retrăgeau în tabere organizate sau în caravane la ora 20.00. Stând de atâţia ani în străinătate, au învăţat s-o rupă în limbi străine şi cerşesc în franceză de regulă, iar „alba-neagră", povesteşte Gelu Manolescu, îl prezintă în limba engleză. Ocazional, romii câştigă din cerşit şi 30 de euro pe zi. Alţii nu se mulţumesc cu atât şi apelează la diverse forme de înşelătorie. „Fetele, minore în general, prezintă turiştilor un carton care are sigla unei fundaţii de ajutorare. Prin gesturi şi semne explică faptul că sunt surdo-mute şi cer bani care urmează să fie folosiţi pentru ajutorarea persoanelor cu un astfel de handicap. Numai că după ce turiştii sunt astfel ademeniţi, alţi patru-cinci îl înconjoară pe turist şi îi cotrobăie prin rucsac, de unde îi fură portofelul cu bani sau telefonul mobil", povesteşte poliţistul.
În fiecare zi se pot întâlni pe bulevardele din Franţa astfel de grupuri. Cum