Ultimul raport al Institutului Naţional de Medicină Legală relevă o situaţie îmbucurătoare şi paradoxală în acelaşi timp: numărul deceselor violente a scăzut la cote nemaiîntâlnite după Revoluţie.
Predicţiile sociologilor nu s-au adeverit: criza economică nu a sporit rata sinuciderilor şi a crimelor.
La capitolul omucideri, România a reuşit performanţa de a se clasa sub numărul de 500 pe parcursul anului trecut, o premieră în istoria noastră postdecembristă. Judeţele cele mai periculoase pentru viaţa cetăţenilor au fost Tulcea cu 8 omucideri la 100.000 de locuitori, Iaşi - cu 7,2 la 100.000 de locuitori şi Mureş - 4,9.
Trafic rutier mai sigur
Din 1989, de când circulaţia rutieră se desfăşura după regula "o duminică da, una nu", în funcţie de numărul de înmatriculare, nu am mai înregistrat un număr atât de mic la capitolul "victime ale accidentelor rutiere". Maşinile mai performante, infrastructura mai bună şi măsurile mai dure luate de poliţie au făcut ca în ultimii ani numărul celor care au murit pe şosesle să fie de două ori mai mic decât în 1990 (2.350 în 2011 faţă de 4.605 în 1990). În fiecare an, cele mai multe accidente rutiere mortale se petrec în Ilfov.
Şi accidentele de muncă letale sunt la cele mai mici cote de după Revoluţie. 225 de români au murit în timpul serviciului anul trecut.
Bucureştenii nu mai renunţă aşa uşor
Numărul sinuciderilor este, de asemenea, în scădere. Din 2008, adică de la începutul crizei financiare, anul trecut a avut cele mai puţine sinucideri. (2.784 de români şi-au luat viaţa. Doar în anul de boom economic - 2007 - am mai stat atât de bine). Capitala a fost la cele mai scăzute valori din 1989 încoace. Doar 164 de bucureşteni s-au sinucis anul trecut, faţă de 511, câţi au fost în anul 2001 - un an de vârf.
Cei mai mulţi români aleg să-şi pună capăt zilelor prin spânzurare