Pasionat de ciclism şi îndrăgostit de natură, bărbatul a ocolit Bătrînul Continent pe două roţi: a dormit în păduri sau în plin cîmp, a cheltuit pe întreaga aventură cît pe un bilet piperat de avion şi a ajuns la Londra în perioada Jocurilor Olimpice.
"Oamenilor le e frică de mine. Cred că sînt nebun, că sînt ciudat", îşi începe povestea Mihail. Nu e neapărat istoria călătoriei ieşite din tipare, ci chiar povestea sa de viaţă. E un bărbat retras, dar pasionat. Poate mai pasionat decît retras.
Din entuziasm i-a venit şi ideea să plece de unul singur în întreaga Europă. Nu vrea să dea interviuri, dar aventura, oamenii şi locurile întîlnite încă îl impresionează, aşa că se destinde îndată. "În 2011, am pedalat cu un prieten 2000 de kilometri. Pînă în Grecia şi înapoi. Un mod ideal de a-ţi veni o astfel de idee", justifică bărbatul.
"Dacă nu acum, atunci cînd?"
După cum spune şi el, "ideea s-a transformat în vis, iar visul în realitate". În primele luni ale anului a început să se pregătească. Şi-a făcut şi traseul: urmarea cursului Dunării pînă în Croaţia, drum pe coasta Adriaticii, pe coasta de Azur şi cea a Spaniei, traversarea canalului Mînecii în Anglia. Revenire pe continent, bifarea altor cîteva ţări din nordul Continentului, revenire în ţară prin Ungaria. Mînat de motto-ul personal, "Dacă nu acum, atunci cînd?", a pornit la drum pe 2 aprilie.
Primele griji şi pictorul ospitalier
S-a obişnuit greu cu detaliile călătoriei. "Cel mai dificil a fost cu somnul la cort. E complicat la început să te familiarizezi cu sunetele nopţii, cu locurile de înnoptat". Dar a scăpat repede de impas: "M-am împăcat imediat. Acum parcă îmi lipsesc nopţile sub cerul liber", se amuză Mihail.
Prima ţară străină prin care a trecut a fost Serbia. "Impresionant. Culmea, contrar aşteptărilor, oamenii au fost calzi". Unii chiar foarte primitori: un pict