Ieri s-a stins din viaţă Mihai Marina, ultimul prim-secretar al Comitetului Judeţean al PCR Constanţa. Avea 73 de ani. După Revoluţie, s-a retras la Cluj.
Născut la Sighetu Marmaţiei, viaţa l-a purtat în multe colţuri din ţară. După ce a absolvit Facultatea ASE Din Bucureşti, a lucrat la Comitetul Judeţean Maramureş, după care a ajuns la Cluj şi apoi la Bistriţa. În anul 1985 a ajuns la Constanţa, unde a locuit împreună cu soţia, profesor de matematică, timp de patru ani, până la Revoluţie.
Soţia sa îşi aminteşte că Mihai Marina a fost pe platforma din Marea Neagră atunci când a ieşit prima picătură de petrol.
Apoi s-au retras la Cluj. „Am plecat de bună-voie din Constanţa, dar am lăsat în urmă mulţi prieteni. Dar şi sufletul", povesteşte Doina Marina, soţia sa. La Cluj, Mihai Marina s-a angajat ca economist principal la o firmă, după care şi-a deschis propria afacere. La 63 de ani s-a pensionat.
În urmă cu un an el a fost operat la colon, iar din cauza citostaticelor i-a fost afectat ficatul. Vineri, el a decedat. Va fi înmormântat luni, la ora 11.00, la Cimitirul Central din Cluj. Cei doi au împreună un băiat în vârstă de 40 de ani şi trei nepoţi.
Ce făcea la Revoluţie
Din cartea „Preţul libertăţii la Constanţa", scrisă de Ioan Maliciuc, putem retrăi ultimele zile ale lui Mihai Marina în oraşul de la malul mării, din funcţia de prim-secretar al Comitetului Judeţean Constanţa al PCR. În momentul în care s-a anunţat la televizor fuga Ceauşeştilor, povesteşte autorul, Mihai Marina a apărut la balcon şi a încercat cu cuvinte mieroase să aplaneze spiritele, adresându-se cu formula „Stimaţi tovarăşi". Mulţimea a început să vocifereze, iar când i s-a cerut cheia de la intrare, a spus că nu se poate din motive de siguranţă.
Era să fie aruncat de la balcon la Revoluţie
După ce revoluţionarii au intrat în Casa Albă, câţiva s-au