Zeci de producători agricoli din zona Panciu îşi vând strugurii în piaţa agricolă din comuna Moviliţa. Înfiinţată în urmă cu câţiva ani, piaţa a devenit cunoscutădrept un loc de tranzacţii agricole pentru persoane venite din toate colţurile ţării. Marea nemulţumire a podgorenilor care vin aici este preţul, prea mic comparativ cu investiţiile şi calitatea bună a strugurilor din acest an.
Zeci de persoane din Galaţi, Covasna, Braşov, Harghita vin zilnic în Piaţa agricolă din Moviliţa pentru a cumpăra struguri de vin sau de masă. Cumpărători şi clienţi laolaltă încearcă să obţină cel mai bun preţ de pe piaţă. Strugurii se vând cu preţuri între 1,2 şi 1,4 lei pentru un kilogram de Fetească sau Şasla. Ceva mai mult se cere pentru Merlot, un soi de struguri foarte căutat, din care se produce unul dintre cele mai bune vinuri roşii. „Noi vrem să dăm, dar preţurile sunt mici, se dă cu 1,2, 1,3 sau 1,4, depinde cum te înţelegi. Nu este plătit la munca ce se face“, ne-a spus Costică Gagea, un localnic din Moviliţa.
De o parte a pieţei sunt aşezaţi cumpărătorii, iar de cealaltă sunt aşezaţi vânzătorii. Timp de câteva ore se tatonează unii pe alţii în speranţa că fiecare va obţine cel mai bun preţ pentru el. „Poate pentru unii, un ban doi în plus nu contează, dar pentru noi contează pentru că la o mie de kilograme, banul acela în plus îţi scoate banii pe care îi dai cu ziua la oameni. Îi plătim 50 de lei pe zi şi le dăm şi mâncare şi băutură şi toatea astea costă. Încă nu au venit cumpărătorii adevăraţi, care chiar vor să facă vin. Deocamdată au venit doar intermediarii care nu ştiu cum să mai facă să dea cel mai mic preţ, să câştige şi ei cât mai mult“, ne-a spus un localnic care avea la vânzare struguri din soiul Fetească.
Oamenii spun că preţul este oarecum justificat de faptul că anul acesta sunt foarte mulţi struguri şi atunci automat preţul