Premierul Victor Ponta se întâlneşte luni la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene (CE) la două luni după ce şeful Guvernului USL primea cele mai dure semnale din partea liderilor UE referitoare la încrederea în statul de drept şi în respectarea independenţei justiţiei.
Întâlnirea dintre cei doi este programată în cursul după amiezii de luni, după ce vineri preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi vicepreşedintele Viviane Reding au avut discuţii cu şeful statului, Traian Băsescu. Şeful Executivului UE a făcut un apel la toate forţele politice din România.
Discuţiile se vor referi în special la stadiul respectării angajamentelor Bucureştiului legate de statul de drept, echilibrul puterilor în stat şi respectarea independenţei justiţiei supusă unor atacuri politice fără precent.
Potrivit ultimelor declaraţii ale oficialilor CE, angajamentele premierului faţă de cele 11 îngrijorări transmise acestuia pe 12 iulie de către preşedintele CE Jose Barroso sunt, în parte, respectate. Mai există însă şi puncte la care Guvernul de la Bucureşti nu a găsit rezolvare.
"Guvernului României i se cere de către Executivul UE să se angajeze, în special la nivelul autorităţilor publice, că respectă independenţa justiţiei şi că va evita CRITICILE la adresa deciziilor sistemului judiciar", se arăta Lista CE din 12 iulie. Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding a arătat, în cadrul dezbaterii referitoare la situaţia politică din România de săptămîna trecută, că presiunile politice au continuat şi după referendumul pentru demiterea preşedintelui.
De asemenea, din declaraţiile lui Traian Băsescu rezultă că premierul Ponta va avea discuţii legate de acest subiect. Preşedintele României a spus că, în opinia sa, lista celor 11 puncte, este "în mare parte" îndeplinită. "Eu nu am vrut să discut cele 11 puncte, pentru că nu eu am prim