Luna trecută, România a atras un procent de doar 9,67% din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. Toată lumea se întreabă de ce ţara noastră nu a accesat, din 2007 până acum, fondurile pe care UE ni le-a pus la dispoziţie moca. Libertatea a făcut o investigaţie în acest sens, pe domeniul agriculturii. Concluzia: pentru a primi banii europeni, autorităţile din ţara noastră îi pun pe agricultori să facă dovada că sunt foarte buni matematicieni.... Luna trecută, România a atras un procent de doar 9,67% din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. Toată lumea se întreabă de ce ţara noastră nu a accesat, din 2007 până acum, fondurile pe care UE ni le-a pus la dispoziţie moca. Libertatea a făcut o investigaţie în acest sens, pe domeniul agriculturii. Concluzia: pentru a primi banii europeni, autorităţile din ţara noastră îi pun pe agricultori să facă dovada că sunt foarte buni matematicieni....
Ţăranii români, respectiv fermele de “semisubzistenţă”, aşa cum scrie pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii, beneficiază anul acesta şi anul viitor de ajutoare financiare de un miliard de euro din partea Uniunii Europene. Pentru exemplificare, am luat “Măsura 121”, de pe site-ul ministerului, care are drept obiectiv “Modernizarea exploataţiilor agricole”. Adică, vrei un tractor pe bani UE? Faci un dosar pentru “Măsura 121”.
Acest lucru presupune completarea a peste 160 de pagini, care trebuie să conţină, printre altele, mai multe formule de calcul privind studiile de fezabilitate.
Am mers cu aceste formule în comuna Nuci, din nordul judeţului Ilfov, pentru a vedea dacă ţăranii români, care ar avea nevoie de bani, în general, şi de bani nerambursabili, în special, ştiu să rezolve aceste ecuaţii de genul: sumă de la “i” egal cu unu - la cinci, înmulţit cu “FN” indice “i”, supra 1 plus “r”, totul la puterea “i”... etc.
Niculae Iancu, 83 de