Angajatii stresati la locul de munca sunt expusi unui risc superior cu 23% de a face infarct miocardic comparativ cu cei care nu lucreaza sub aceast factor de presiune, potrivit unui vast studiu european.
Acesta confirma faptul ca exista o legatura directa intre stresul la locul de munca si riscul de accidente cardiovasculare. Iar acest risc este din ce in ce mai accentuat din cauza problemelor complexe ale crizei generalizate.
Pentru a se formula aceasta concluzie alarmanta un consortiu european (IPD-WORK) a demarat in anul 2008 acest studiu care a inclus 13 loturi de persoane din 7 tari europene, (aproximativ 200.000 de angajati). Intrebarile au fost astfel concepute incat din raspunsuri sa se poata evalua nivelul de stres pe care-l suporta subiectii la locul lor de munca determinat prin: solicitarea de a munci in plus, timpul scurt in care trebuie rezolvate unele sarcini incredintate, norme noi, dificil de respectat de natura sa determine o stare conflictuala intre angajati si angajator etc.
In timpul celor peste sase ani in care s-a derulat acest studiu s-au inregistrat 2.358 de accidente coronariene. Marcel Goldberg, cercetator si profesor la Universitatea Versailles-Saint-Quentin, care a lucrat la acest studiu, atrage atentia ca persoanele expuse stresului continuu la locul de munca au un risc cu 23% mai mare de a face un infarct, comparativ cu alti angajati fara acest pericol zilnic deasupra capului.
Cercetatorii au mai stabilit ca 3,4% dintre infarcturi inregistrate in lotul de 200.000 de persoane participante la acest studiu sunt consecinta directa a stresului de la locul de munca. Acest tip de stres reprezinta un factor de risc ce nu trebuie neglijat care contribuie in fiecare an, doar in Franta, la inregistrarea intre 3.400 si 4.000 de accidente cardiovasculare, subliniaza Marcel Goldberg.
In finalul s