„Eşti ceea ce mănânci", spune un vechi proverb. Cu alte cuvinte, ceea ce alegem să mâncăm în fiecare zi îşi pune amprenta, pe termen lung, asupra formei şi stării noastre de sănătate.
Nutriţioniştii ne atrag atenţia asupra celor mai întâlnite greşeli alimentare din prezent. Iată care sunt ele:
1. Să nu iei micul dejun
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, prin care trebuie restabilit echilibrul energetic după 10-12 ore de repaus alimentar. Organismul trebuie să primească la micul dejun circa 20-25% din elementele nutritive de care are nevoie într-o zi.
Cu toate astea, a nu mânca nimic în prima parte a zilei a devenit, pentru cei mai mulţi dintre noi ceva absolut obişnuit. Iar a începe ziua cu stomacul gol este ca şi cum ai porni la drum cu maşina fără a-i face plinul. Această neglijenţă se poate traduce prin oboseală, slabă capacitate de concentrare, iritabilitate, rezistenţă diminuată la stres şi, în general, prin randament redus. În plus, a sări peste cea dintâi masă a zilei duce la o recuperare pe parcursul zilei, de multe ori seara, şi implicit la îngrăşare.
2. Să pui prea multă sare în mâncare
Multe persoane pun sare în mâncare chiar înainte de a o gusta şi fără ca măcar să fie nevoie. Aşa se face că se ajunge ca, într-o zi, o persoană să consume până la 15 grame de sare, deşi nevoia zilnică a organismului este de 6 grame (cu tot cu sarea provenită din alimentele procesate din comerţ). O primă consecinţă a abuzului de sare este retenţia de apă în organism, urmată de apariţia hipertensiunii arteriale.
Din fericire, felul în care percepem gustul mâncării ţine de obişnuinţă, iar simţul gustativ poate fi reeducat cu puţină voinţă. Un truc care face schimbarea mai puţin dificilă este condimentarea mâncărurilor cu ierburi aromatice.
3. Să bei apă în timpul mesei
Apa este foarte importantă pentru să