Un procedeu considerat revoluţionar, care ar putea preveni apariţia cariilor dentare şi ar putea reda o strălucire deosebită smalţului dentar, a fost conceput de o echipă de savanţi japonezi.
Savanţii niponi, coordonaţi de Shigeki Hontsu de la Universitatea de biologie din Kinki, au obţinut o peliculă ultrafină pe bază de hidroxil-apatită, principalul component mineral din smalţul dentar.
“Aceasta este prima peliculă flexibilă pe bază de hidroxil-apatită din lume şi sperăm că vom putea să o folosim pentru a repara smalţul dentar avariat”, a precizat Shigeki Hontsu.
“Stomatologii credeau că o peliculă formată în întregime din apatită este ceva care ţine de domeniul viselor, dar noi ne-am fixat obiectivul de a fabrica un smalţ dentar articial”, a continuat acelaşi cercetător nipon.
Pelicula, ce are o grosime de 0,004 milimetri, este obţinută cu ajutorul razelor laser proiectate asupra unor blocuri comprimate de hidroxil-apatită, în vid, pentru a face să apară toate particulele care o compun.
Acestea cad apoi pe un bloc de sare încălzită pentru a le cristaliza, înainte ca sarea să se dizolve în apă.
Produsul obţinut este apoi recuperat pe o hârtie filtrată şi apoi este uscat. El este suficient de solid pentru a fi manevrat cu o pensetă.
“Când aşezi această peliculă peste un dinte, ea devine invizibilă. Abia poate fi văzută cu ajutorul unei lămpi”, a spus savantul nipon.
În momentul aplicării peliculei, aerul şi eventualul lichid pot să “scape” prin câteva găuri microscopice din noul material.
Pentru moment, principalul inconvenient constă în faptul că este nevoie de aproape o zi întreagă pentru ca pelicula să adere perfect peste dintele pe care îl acoperă.
Citiţi şi ...:
Un procedeu considerat revoluţionar, care ar putea preveni apariţia cariilor dentare şi ar putea reda o strălucire deosebită smalţului