O flotă impresionantă de nave de război s-a grupat în Golful Persic, în aşteptarea unui posibil atac al Israelului la adresa programului nuclear al Iranului, scrie Daily Telegraph, citat de Hotnews. Armata formată din nave de luptă, portavioane şi submarine din 25 de ţări se îndreapta spre strâmtoarea Ormuz într-o demonstraţie de forţă fără precedent, în timp ce Israelul şi Iranul sunt în relatii extrem de tensionate.
Liderii occidentali sunt convinsi ca Iranul va raspunde oricarui atac prin blocarea canalului naval prin care trece zilinc circa 35% din petrolul tranzactionat pe mare din intreaga lume. O blocada ar avea efecte catastrofale asupra economiilor Marii Britanii, Europei, SUA sau Japoniei, care se bazeaza pe titeiul din golf, noteaza cotidianul britanic, citat de Hotnews.
Manevrele militare din Golful Persic sunt cele mai ample desfasurate vreodata in regiune. Acestea vor consta in exercitii de distrugere a unei eventuale blocade a stramtorii care are, in cel mai ingust punct, 34 km, si manevere de contra-minare.
Surse din zona apararii sustin ca, desi capacitatile iraniene nu sunt sofisticate din punct de vedere tehnologic, Iranul poate da lovituri letale impotriva navelor britanice si americane, folosind mini-sbmarine, barci rapide de atac, mine sau instalatii anti-racheta aflate pe mal.
In cazul unui razboi, principala amenintare ar veni de la corpul marinei Garzilor Revolutionare Islamice, care sunt asteptate sa adopte o strategie de "interzicere a accesului" inaintea unui atac, vizand in mod direct navele americane, atacand transportatoarele comerciale si minand puncte de frontiera maritime vitale din Golful Persic.
Manevrele militare navale au loc in contextul in care Barack Obama se intalneste cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta criza iraniana. Mai multe persoane din administratia Obama cr