Afecţiunile digestive, de care suferă şi unii vrânceni, se reactivează toamna, atrag atenţia medicii. În ultima perioadă, numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au suferit crize de ulcer sau sângerări digestive a crescut considerabil faţă de lunile de vară. Ulcerul este o afecţiune cronică recidivantă, care apare mai ales toamna şi primăvara.
Medicii spun că toamna şi primăvara boala ulceroasă se activează din cauza influenţei nervului vag, care mediază secreţia de acid clorhidric. Totuşi, spre deosebire de anii trecuţi, numărul persoanelor care ajung la spital cu boli ulceroase este mai mic. „Spre deosebire de vară, acum au început să vină mai multe persoane la spital cu boli ulceroase. Am observat o scădere a cazurilor de ulcere. Poate că gradul ridicat de educaţie sanitară al populaţiei face ca incidenţa acestor boli să fie în uşoară scădere. Pot spune că ne confruntăm cu mai multe cazuri toamna. Acest lucru poate fi şi din cauza influenţei nervului vag, care mediază secreţia de acid clorhidric. De asemenea, o cauză poate fi şi trecerea de la alimentaţia uşoară, de vară, bazată pe legume şi fructe, la cea de toamnă. Şi alcoolul este unul dintre factori. Pentru că bolile de stomac sunt mult mai active toamna, recomandăm să îşi efectueze tratamentul prescris de medicul specialist, să mănânce la ore fixe, să ţină regim alimentar, să renunţe măcar o vreme la fumat şi alcool, dacă este cazul, şi să evite stresul“, recomandă medicul internist Constantin Barbu, din cadrul Spitalului Municipal Adjud.
De asemenea, şi medicamentele antiinflamatorii trebuie evitate, deoarece pot provoca diferite forme de ulcer. Stresul, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun sau administrarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi aspirina, indometacinul, ibuprofenul, diclofenacul, pot provoca ulcer. Simptomele caracteristice ale bolii ulcero