Neplata la timp a facturilor reprezinta, de ani buni, un adevarat "sport national" in Romania. La presiunea Uniunii Europene, autoritatile au gandit o masura de combatere a acestui "cancer financiar". O intarziere de 30-60 de zile va insemna o incalcare a legii, iar pagubitul va primi automat despagubiri semnificative.
Ministerul Justitiei a lansat, pe site-ul propriu, un proiect de lege cu reglementari mai stricte, care sa descurajeze platile intarziate in tranzactiile comerciale. Prin noua lege, Guvernul va aplica termene maximale de 30 pana la 60 de zile in care firmele trebuie sa isi achite facturile.
Astfel, legea prevede ca indiferent daca este vorba de stat sau de orice operator economic privat, termenul legal de plata este de 30 de zile, calculat:
• de la data primirii facturii;
• de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;
• de la data finalizarii procedurii de receptie (perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor).
Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen de receptie mai mare de 30 de zile, sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva.
Proiectul precizeaza ca, in cazul contractelor dintre stat si mediul privat, partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii, iar orice clauza prin care se stipuleaza un asemenea lucru este lovita de nulitate absoluta. Noua lege prevede, insa, si un termen derogatoriu de plata de maxim 60 de zile de care beneficiaza doar entitatile publice din domeniul sanatatii; regii autonome infiintate de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala; companii si societati nationale, societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic, majoritar sau la care