Biserica Ortodoxa Romana (BOR), prin preotii ei, ii indeamna pe crestini sa nu se inchine banilor, dar, la sfarsit de an, aceasta figureaza printre cele mai profitabile institutii din Romania.
E clar ca dintr-o institutie ecleziastica s-a transformat intr-un sistem, intr-un mecanism complex de produs bani. Principiul conform caruia "a da e mai bine decat a lua" se pare ca e strain bisericii.
Se stie ca numarul romanilor este intr-o continua scadere. Statisticile de evidenta a populatiei si ultimele sondaje de opinie spun ca populatia Romaniei a scazut cu circa 2,5 milioane, in ultimii zece ani.
De asemenea, numarul credinciosilor care frecventeaza biserica, zi de zi sau duminicile din an, este in scadere. Cu toate acestea, an de an se construiesc zeci de biserici si manastiri.
Asa s-a intamplat si in armata, preotii militari au construit zeci de capele, iar dupa desfiintarea unitatilor militare, in urma restructurarii armatei, au inceput procesele intre Biserica si Ministerul Apararii Nationale pentru clarificarea situatiei patrimoniale. La cine sa ramana, in patrimoniu, cladirile si terenurile, la biserica sau la armata?
Crestinii saracesc, iar biserica se imbogateste. O fi bine, o fi rau, Dumnezeu stie. Mass-media ne informeaza ca visteria BOR ar atinge cifra de trei miliarde euro. "Donati bani pentru manastirea X". Nu zic nu, poate ca sunt si manastiri care o duc rau, sunt in constructie etc., dar sunt si multi care fac o multime de bani prin acest mod de a cersi.
Langa Bucuresti, la manastirea Cernica, pentru sfintirea masinii trebuie sa scoti din buzunar 100 de lei, in cel mai fericit caz, pentru ca sunt unii care ii miluiesc pe preoti cu cate 500 de lei sau 500 de euro.
Se zice ca omul are doua maini, cu una sa dea si cu cealalta sa ia. Si preotul are tot doua maini, dar nu mai