Exploatarea gazelor de sist poate duce la contaminarea panzei freatice, a apei de suprafata si a aerului, iar pentru fiecare zacamant trebuie realizat in mod obligatoriu un studiu de impact, potrivit unui raport oficial realizat pentru Uniunea Europeana.
Raportul arata ca riscul de declansare a unor cutremure este redus, dar extractia gazelor neconventionale prin metoda fractionarii hidraulice necesita mult mai mult teren decat extractia gazelor clasice, desi se produce mai putin. De asemenea, se consuma foarte multa apa, se constata un trafic foarte mare pentru pregatirea puturilor si in faza de fractionare, ca si un risc mare pentru biodiversitate.
Fractionarea hidraulica este un procedeu care disloca gazul din roci. Acesta presupune saparea unui put de circa 3 kilometri adancime pana la roca, dupa care se foreaza orizontal si se detoneaza mici incarcaturi explozive, care fisureaza sistul. Ulterior se pompeaza apa la mare presiune, amestecata cu o serie de substante. Acestea mentin fisurile deschise, iar gazul este captat de conducte.
Conditii stricte pentru exploatare
Din cauza problemelor de sanatate si mediu, studiul recomanda ca fractionarea hidraulica sa fie realizata doar sub conditii stricte, si nu la scara industriala. De asemenea, fractionarea ar trebui interzisa in zonele unde apa este folosita pentru baut, scrie EurActiv.com. O propunere asemanatoare a fost facuta saptamana trecuta de Ministerul german al Mediului. Studiul propune revizuirea a opt directive privind evaluarea impactului asupra mediului, tratarea deseurilor, responsabilitatea asupra mediului, deseurile miniere, emisiile industriale, poluarea fonica, calitatea aerului si calitatea apei.
Spre exemplu, legislatia comunitara impune realizarea de studii de impact asupra mediului numai pentru o productie zilnica mai mare de 500.000 de metri cubi