Astronomii o cunosc cu numele de Nebuloasa “Creion”, însă fanii poveştilor fantastice ar numi-o probabil “Mătura vrăjitoarei”.
Acest nor deosebit de gaz strălucitor este o parte dintr-un inel uriaş de resturi rămase după explozia unei supernove care a avut loc în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, relatează Dailymail.co.uk.
Acest nor cu o formă ciudată, care este cunoscut sub numele de NGC 2736, este o mică parte din rămăşiţele unei supernove în constelaţia sudică a Velelor.
În ciuda frumuseţii liniştitoare şi aparent neschimbate a unui cer al nopţii înstelat, Universul nu este deloc un loc calm. Stelele se nasc şi mor într-un ciclu nesfârşit, şi uneori moartea unei stele poate crea o panoramă de o frumuseţe uluitoare, pe măsură ce materialul este aruncat în spaţiu pentru a forma structuri ciudate pe cer.
Această nouă imagine realizată de telescopul MPG/ESO de 2,2 metri de la Observatorul La Silla din Chile prezintă Nebuloasa “Creion” pe un fundal plin de stele. Partea cea mai strălucitoare seamănă cu un creion, de aici provenind şi numele acestei formaţiuni astrale, însă întreaga structură seamănă mai mult cu mătura tradiţională a unei vrăjitoare.
Această nouă imagine prezintă structuri mari, liniare, noduri de gaz strălucitor mai mici şi urme de gaz difuz.
Aspectul luminos al nebuloasei este dat de regiunile dense de gaz care au fost lovite de unda de şoc a exploziei. Nebuloasa este uneori poreclită “Raza lui Herschel”, după numele celui care a descoperit-o în 1835, astronomul britanic John Herschel.
Mai mult pe Financiarul
Astronomii o cunosc cu numele de Nebuloasa “Creion”, însă fanii poveştilor fantastice ar numi-o probabil “Mătura vrăjitoarei”.
Acest nor deosebit de gaz strălucitor este o parte dintr-un inel uriaş de resturi rămase după explozia unei supernove care a avut loc în urmă cu aproximativ 11.000 de