Pretul vinului imbuteliat va creste in acest an. Seceta a redus cantitatea de struguri care s-au recoltat nu numai in Romania, dar si in Spania, Italia si Franta. Pretul strugurilor s-a dublat in ultimii trei ani, pe fondul schimbarii conditiilor climaterice din Europa. Producatorii din Romania nu vor putea acoperi cererea interna, in conditiile in care vanzarile s-au redus cu 35% in ultimii ani. "Scumpim, nu avem incotro. Am iesit din iarna prost. Apoi a venit seceta, si bobul nu mai are greutatea normala, pentru ca este deshidratat. Calitativ este mai bun, dar financiar nu este bine. Categoric, anul asta vor fi cateva vinuri de medalie. Daca se va scumpi vinul? Cred ca mult, dar nu pot sa spun inca. Am facut cateva socoteli, dar nu le-am terminat", a declarat Luchi Georgescu, presedintele Vincon. Acesta a mai adaugat ca in acest an productia de struguri este cu peste 40% sub potentialul viticol al tarii.
Piata vinului a scazut dramatic
Datele arata ca piata vinului s-a contractat in acest an cu 35%, a declarat presedintele Patronatului Vinului, Ovidiu Gheorghe. Piata monitorizata reprezinta jumatate din consumul real, restul este autoconsum si piata neagra, a declarat Luchi Georgescu. Piata vinului imbuteliat era de 450-500 de milioane de euro inainte de criza, insa in 2011 a scazut la 350 de milioane de euro.
"Contractarea pietei a fost cauzata in primul rand de problemele economice din ultimii ani, si apoi de cele climatice, de seceta", explica Georgescu. Scaderea pietei vinului imbuteliat, ca urmare a contextului economic nefavorabil, a determinat o crestere a segmentului vrac, mai accesibil ca pret, spune acesta. Vinurile de soi din segmentele premium si super premium reprezinta 52% in volum si 80% din valoarea totala a pietei de vin imbuteliat.
Pe langa criza financiara si seceta, producatorii romani se confrunta si cu al