UPDATE: Și, totuși, o veste bună: pe data de 12.09.2012, CNATDCU s-a reunit și a confirmat o parte din lucrările de doctorat susținute și aflate în așteptare. Ordinul nr. 5743 a fost publicat, într-un final, pe site-ul Ministerului Educației (aici, în format .pdf). Rămâne de văzut, dacă acesta a ajuns (va ajunge) în timp util la instituțiile de învățământ superior și persoanele vizate. Pe site-ul Universității București, ordinul apare ca fiind trimis în data de 13.09.2012 (de către minister) și înregistrat pe data de 14.09.2012 (la universitate – aici). Pentru concursul care începe astăzi, cel puțin pe site-ul UBB Cluj (aici), o parte dintre cei care au fost confirmați ca doctori apar cu aviz negativ tocmai pe motiv de lipsă a diplomei de doctor.
***
Textul inițial:
Până în urmă cu vreo trei luni, nu știu dacă prea mulți dintre români auziseră de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Instituția a devenit brusc celebră/populară după ce, pe 29 iunie, a fost dizolvată exact în ziua în care se apucase să analizeze acuzațiile de plagiat referitoare la lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta. De la provizoriul ministru Liviu Pop (căruia i-a expirat mandat exact în ziua în care a comis dizolvarea CNATDCU), la Ecaterina Andronescu și premier s-au transmis asigurări că de pe urma reorganizării instituției nu va avea nimeni de suferit.
Ei bine, situația nu stă deloc așa. Încă din momentul dizolvării, s-a atras atenția că există aproximativ 1.300 de lucrări de doctorat care au fost susținute cu succes și care așteaptă confirmarea din partea CNATDCU (acțiune care se desfășura, de obicei, în ședințele ținute în luna august a fiecărui an). Ce se întâmplă în lipsa confirmării? Cercetătorii în cauză nu pot îndeplini condițiile de aplicare pentru diferite granturi sau proiecte sau nu pot conc