Ţara noastră a păstrat aurul Băncii Poloniei pe baza relaţiilor speciale "care trebuie să existe între băncile centrale", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, domnia sa precizând că între BNR şi omologul său polonez nu a existat nici un acord scris. "Între Banca Naţională a Poloniei şi a României nu a fost niciun acord. Cu toate acestea, noi am păstrat aurul lor pe bază de relaţii speciale care trebuie să existe între băncile centrale", a explicat Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului "Salvarea aurului polonez".
Şeful Băncii Centrale a mai arătat că o parte redusă a tezaurului polonez nu a mai reuşit să părăsească ţara noastră, rămânând în custodia BNR până în anul 1947. "Este vorba de 51 de lăzi în care se găseau 2.734,104 kg de aur fin. Ştim acest lucru din procesul verbal încheiat la predarea respectivei cantităţi din depozit la Banca Naţională a României pentru că lăzile nu au fost deschise niciodată cât s-au aflat în custodia noastră", a afirmat domnia sa.
Decizia de evacuare a aurului polonez a fost luată în condiţiile în care statul polonez se prăbuşea, în urma atacului Germaniei, de la 1 septembrie, şi a celui din partea URSS, la 17 septembrie, a arătat Mugur Isărescu. Domnia sa a continuat: "Era o operaţiune la care niciun guvernator de bancă centrală nu doreşte să se gândească. Şi când aurul se află în depozite sigure şi bine păzite, tot te încearcă gândul şi, într-un fel, teama că s-ar putea întâmpla ceva cu această bogăţie. Închipuiţi-vă că eşti obligat, peste noapte, într-o ţară aflată în război, într-o ţară în care autoritatea statului este într-un proces rapid de disoluţie, drumurile şi căile ferate bombardate fără oprelişte de germani, să încarci în maşini, în vagoane, rezerva de aur a ţării şi să porneşti cu ea la drum către o destinaţie necunoscută. Ce guvernator de Bancă Centrală şi-ar dori astf