Germania, Suedia, Polonia şi Olanda au obiecţii faţă de proiect şi spun că termenul de 1 ianuarie 2013 pentru înfiinţarea Autorităţii Bancare Europene nu este „realist“.
Discuţiile privind uniunea bancară a zonei euro, al cărei proiect a fost prezentat săptămâna trecută de Uniunea Europeană, sunt în impas. Miniştrii de Finanţe din UE, care s-au întâlnit în Cipru vineri şi sâmbătă, au avut mari divergenţe de opinii în ce priveşte propunerea Bruxelles-ului potrivit căreia, în cadrul Băncii Centrale Europene, ar urma să fie înfiinţată o Autoritate Bancară Europeană cu rol de supraveghere a băncilor din zona euro. Această agenţie, care ar urma să fie creată în ianuarie, este văzută ca un prim pas necesar pentru ca băncile din UE care sunt în dificultate să poată fi sprijinite direct din Fondul de Salvare European, şi nu prin intermediul guvernelor.
Germania, Suedia, Polonia şi Olanda sunt ţările care s-au opus proiectului, cerând un termen de negocieri mai „realist" pentru a rezolva problemele. Miniştrii lor de Finanţe au sugerat că discuţiile vor continua şi în 2013. Anders Borg, ministrul de Finanţe al Suediei, a afirmat că „nu se poate decide şi nu e acceptabil" să ne propunem un acord până la sfârşitul anului.
Aspectele asupra cărora miniştrii nu s-au înţeles au fost: programul de cedare de răspundere pentru supravegherea bancară către Banca Centrală Europeană; dacă această supraveghere centralizată ar trebui să se extindă şi la băncile mai mici din UE, sau la numai câteva bănci mari; şi în ce condiţii se pot alătura acestei uniuni bancare ţările din afara zonei euro sau în ce condiţii îşi vor putea rezolva disputele cu aceasta. Toate cele 27 de ţări membre UE au drept de veto asupra acestui plan.
Divergenţe franco-germane
Germania doreşte ca BCE să aibă atribuţii de monitorizare a marilor instituţii financiare, dar se opune capital