Pietele financiare au inregistrat o crestere spectaculoasa, incepand din luna iulie, bazandu-se pe faptul ca estimarile economice nu se vor deteriora sau, chiar daca o vor face, vor fi sprijinite de bancile centrale. Astfel, chiar si vestile proaste pot fi vesti bune pentru investitori, este de parere economistul Nouriel Roubini.
Insa pietele care inregistreaza cresteri atat cand primesc vesti bune, cat si cand primesc vesti proaste, nu sunt piete stabile. Riscul ca noi scaderi masive sa aiba loc este destul de ridicat, in cazul in care estimarile nu se adeveresc sau increderea in factorii de decizie scade.
In zona euro, euforia pietelor a venit dupa decizia Bancii Centrale Europene de achizitiona nelimitat obligatiuni emise de statele cu probleme financiare. Aceasta hotarare nu va schimba, totusi, regulile jocului, ci doar aloca mai mult timp liderilor sa implementeze masurile de austeritate necesare pentru rezolvarea crizei, noteaza Roubini, intr-un comentariu pentru The Guardian.
Obstacolele in calea acestor masuri nu sunt deloc de neglijat. Pe masura ce zona euro se adanceste in datorii, iar pietele devin balcanizate, infiintarea unei uniuni bancare, fiscale si economice, in timp ce se pun in aplicare polticile macroeconomice menite a stimula cresterea si competitivitatea, va fi foarte dificila.
Deocamdata, nici macar sprijinul BCE nu este sigur. Unele banci centrale, cum ar fi cea germana, pot pune capat programului de achizitie a obligatiunilor in orice moment, daca nu se respecta conditiile stricte impuse.
In plus, Grecia ar putea iesi din zona euro in 2013, inainte ca Spania si Italia sa-si fi revenit. Spania, ca si Grecia inaintea ei, aluneca in recesiune si ar putea avea nevoie de un ajutor financiar similar Greciei.
Germania, care cu greu mai face fata presiunilor, a "delegat" rolul de