Liderii USL au stabilit algoritmul de împărţire a colegiilor pentru alegerile parlamentare. PSD şi PNL au cele mai multe locuri eligibile, iar UNPR şi PC au găsit o „remorcă“ pentru a intra în Parlament.
Alianţa de Centru Stânga PSD-UNPR va avea 246 de candidaţi, iar Alianţa de Centru Dreapta PNL-PC - 206, potrivit înţelegerii parafate de liderii USL la negocierile purtate în acest weekend în Deltă, la Murghiol. Liderii USL au stabilit şi modul concret de împărţire a colegiilor, care urmează să se realizeze prin runde de alegeri succesive.
Fiecare alianţă din cadrul USL îşi va păstra colegiile deja câştigate - 156 în cazul PSD-UNPR şi 93 în cazul PNL-PC. În pasul următor, liderii PNL-PC vor alege 60 de colegii, pentru a se apropia de principiul parităţii de la care a pornit USL. Mai departe, vine rândul celor din PSD-UNPR să aleagă alte 50 de locuri, liderii PNL-PC aleg şi ei 50, iar ultimele 40 de colegii revin PSD-UNPR.
În faza următoare, locurile vor fi distribuite în cadrul celor două alianţe. UNPR va primi 30 de locuri din cele ale Alianţei de Centru Stânga, iar PC, 21 de locuri din cele ale Alianţei de Centru Dreapta. În plus, PSD va oferi câteva din locurile sale Mişcării Verzilor şi Partidului Verzilor, care s-au alăturat, recent, USL.
Calculele USL
Numărul final de parlamentari ai fiecărei tabere depinde de abilitatea liderilor de a alege colegii cât mai bune, dar şi de şansă. Potrivit legii electorale în vigoare, intră direct în Parlament doar candidaţii care iau peste 50% din voturi. Restul intră într-un sistem complicat de redistribuire şi nu au garanţia intrării în Parlament chiar dacă au câştigat primul loc în colegiul în care candidează. Din calculele făcute de liderii formaţiunilor din USL, PSD speră să câştige în jur de 160 de mandate, PNL - 120, UNPR - 24 iar PC - 21.
Discuţiile dintre cele două părţi au avut