O Hotărâre de Consiliu Local din 25 noiembrie 2010 creează o discriminare crasă între firmele private din municipiul Suceava şi instituţiile statului care funcţionează aici. Mai exact, este vorba de sumele plătite pentru taxa de ecologizare şi care creează o discrepanţă majoră între salariaţii de la stat şi cei de la firmele private. Conform HCL 276, cuantumul taxei pe care persoanele juridice trebuie s-o plătească lunar este de 6 lei/angajat/asociat/administrator, în timp ce pentru instituţiile publice cuantumul a fost stabilit la 3 lei/lună/salariat.
La vremea respectivă, hotărârea a fost adoptată cu votul tuturor consilierilor PDL, care deţineau majoritatea absolută în Consiliul Local, în timp ce opoziţia fie a votat împotrivă (doi consilieri), fie s-a abţinut (trei consilieri).
Lucian Harşovschi, fost viceprimar al municipiului Suceava şi unul dintre iniţiatorii acestei hotărâri de Consiliu Local, a explicat că proiectul a ţinut cont şi de celelalte taxe pe care instituţiile publice sunt obligate să le plătească.
„Aşa a fost gândit proiectul la acea vreme şi s-a ţinut cont de faptul că instituţiile publice au contracte separate cu Agenţia de Protecţia Mediului pentru deşeurile reciclabile. Eu cred că s-a procedat corect şi nu putem vorbi de discriminare”, a precizat Lucian Harşovschi.
Nu aceeaşi părere are şi opoziţia de la acea vreme. Neculai Bosancu, fost consilier local din partea PSD în deliberativul din 2008-2012, susţine că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. „Din punctul meu de vedere este o discriminare, iar din acest motiv m-am şi abţinut la acea vreme să votez respectiva Hotărâre de Consiliu Local”, a arătat Neculai Bosancu.
O Hotărâre de Consiliu Local din 25 noiembrie 2010 creează o discriminare crasă între firmele private din municipiul Suceava şi instituţiile statului care funcţionează aici. Mai exact, este vorba de sum