Fiecare precupeaţă din piaţă are secretul ei pentru murăturile pe care le scoate la tarabă. Totul se face cu migală şi cu simţ de răspundere astfel încât clientul să fie mulţumit şi să mai vină.
Pe tarabe se găseşte şi hrean la otet pus simplu sau cu sfleclă roşie, bun ca garnitură la friptură sau la carne de viţel fiartă. Un borcănaş de 400 de grame se vinde cu 5 lei pentru cine vrea să treacă de chinul datului pe răzătoare al hreanului. „Eu pun o parte hrean, o parte oteţ şi una sfeclă roşie, toate date pe răzătoare. Dacă este sănătate, facem de toate. Am 15 ani de lucru la colectiv, 18 la fabrică şi 15 ani pe tarabă“, spune Ecaterina Palcău.
Femeia spune că spre deosebire de colegele ei precupeţe, ea opăreşte castraveţii puşi la murat. „Eu îi pun cu apă opărită de seara până a doua zi dimineaţa şi pe urmă îi pun la borcan. Ies foarte buni pot să vă dau să şi gustaţi“, ne îndeamnă femeia. Pe tarabă mai scoate la vânzare şi frunza de vie pentru sarmale, pe care o vinde cu 10 lei pala, cu 10 frunze. „Dacă cumpără mai multe, mai dau şi bonus câte o pală, două de frunze“, spune Ecaterina Palcău.
Cu toate că pare simplu de pregătit, chiar şi această frunză de vie are secretul ei. Unele femei spun că înainte de a pune la bidon frunza o dau printr-o saramură care să o şi cureţe de toate impurităţile, iar mai apoi o pun în straturi cu sare multă. „Cu cât are mai multă sare cu atât este mai fragedă. Unele mai pun şi corcoduşe sau aguridă printre ea, dar eu nu pun. Uneori mai amestec şi câteva frunze de leuştean care să dea gust“. completează reţeta Ecaterina Palcău.
Fiecare precupeaţă din piaţă are secretul ei pentru murăturile pe care le scoate la tarabă. Totul se face cu migală şi cu simţ de răspundere astfel încât clientul să fie mulţumit şi să mai vină.
Pe tarabe se găseşte şi hrean la otet pus simplu sau cu sfleclă roşi