Sindicaliştii de la Mechel Câmpia Turzii vor veni în această săptămână la Bucureşti, cu documente care atestă că firma rusă Mechel şi-a încălcat obligaţiile asumate în contractul de privatizare, ne-a declarat Ioan Pascu, liderul sindicatului din combinat. Domnia sa ne-a explicat: "Am fost întrebaţi dacă suntem dispuşi să mergem pe fir în povestea Mechel, pentru că o să ni se pună la dispoziţie Corpul de Control al primului-ministru, să verifice contractul de privatizare. Bineînţeles că vom veni în Capitală, unde ne vom adresa, totodată, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General".
Circa 400-500 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au protestat, vinerea trecută, în faţa combinatului, îngrijoraţi că investitorul rus plănuieşte noi concedieri şi închiderea combinatului, ne-a spus Ioan Pascu.
Participanţii la protest au pornit, apoi, în marş până la Casa de Cultură din municipiu.
Potrivit prefectului de Cluj, Ioan Vuşcan, Mechel intenţionează să reducă numărul de angajaţi până la circa 200 de persoane.
În prezent, la Câmpia Turzii mai lucrează circa 1.000 de oameni.
Înainte de privatizarea din 2003, aici activau circa 5.600 de salariaţi.
"Din 2003 până în prezent, ruşii au desfiinţat circa jumătate din cele 16 secţii care funcţionau la Câmpia Turzii, după ce au tăiat utilajele şi le-au vândut ca fier vechi", explică sindicalistul.
Ioan Pascu ne-a mai spus: "Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, sosit aici, a declarat că are un proiect european pentru o întreprindere care să funcţioneze în Câmpia Turzii, în domeniul metalurgiei, unde să lucreze 250 de angajaţi. Alte amănunte nu ne-a dat".
Sindicalistul afirmă că Mechel nu şi-a respectat o serie de obligaţii asumate în contractul de privatizare.
Ruşii au încălcat prevederea potrivit căreia trebuia să păstreze obiectul de activitate al combinatulu