Sindicatele şi organizaţiile neguvernamentale vor să îşi redobândească o parte din drepturile tăiate de pedelişti prin actuala Lege a Dialogului Social. Aceasta a fost asumată de fostul guvern pedelist condus de Emil Boc şi a avut ca unic scop destructurarea sindicatelor din sectorul bugetar pentru a evita o opoziţie puternică la tăierile de salarii din ultimii ani.
Propunerile sindicatelor, ONG-urilor şi patronatelor pentru modificarea Legii Dialogului Social au fost făcute publice, sâmbătă, la prezentarea sintezei audierii publice cu tema „Dezvoltarea dialogului social şi implicarea ONG-urilor” organizată de Coaliţia ESOL 62 la Casa de cultură a sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă” din Focşani. Documentaţia a fost întocmită de Comisia de experţi condusă de Nela Puiu, de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Conform documentului prezentat, una dintre propuneri se referă la participarea sindicatelor la şedinţele consiliilor de administraţie. „Angajatorii vor invita delegaţii desemnaţi de organizaţiilor sindicale reprezentative să participe în consiliile de administraţie sau în alte organe asimilate acestora, la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv”, se arată în propunerea de modificare a articolului 30 din Legea Dialogului Social.
O altă modificare, probabil că cea mai importantă, se referă la reprezentativitatea organizaţiilor sindicale. „Sunt reprezentative la nivel de unitate sindicatele care: au statut legal de organizaţie sindicală; numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puţin o treime din numărul salariaţilor unităţii sau sunt afiliate la o federaţie sindicală reprezentativă”, se arată în propunerea de modificare a articolului 51.
O altă propunere de modificare se referă la reintroducerea obligaţiei de a se negocia contractul colectiv de muncă. „C