Românii n-au scăpat de achitarea coplăţii. Dacă în urmă cu o lună Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că delegaţia FMI a acceptat amânarea coplăţii fără să impună un termen anume, între timp specialiştii în domeniu au mai „periat" actul legislativ, reducând tarifele pe care pacienţii vor fi obligaţi să le plătească.
Potrivit noului proiect, o consultaţie la medicul de familie va costa 2-3 lei (faţă de 4-5 cât era în primul proiect), iar pentru investigaţiile de înaltă performanţă (RMN, CT), românii vor trebui să scoată din buzunar cel mult 75 de lei, de trei ori mai puţin faţă de propunerea iniţială. Actul normativ va intra în vigoare la 10 zile după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.
Deşi tarifele s-au micşorat substanţial, mulţi specialişti nu agreează nici această variantă. Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a făcut o analiză a noilor prevederi şi susţin că proiectul este ilegal şi imoral: „Pentru a împăca şi capra, şi varza, adică şi populaţia, şi FMI, MS adoptă o poziţie populistă (vor fi alegeri în toamnă): micşorarea nivelului de coplată".
Internările vor „exploda"
Din analiză reiese că nivelul coplăţii este prea mare pentru posibilităţile românilor. „În cazul unei consultaţii la medicul de familie, 2-3 lei reprezintă între 6,4% şi 9,6% din suma decontată de Casă, iar în cazul unui consult la un medic primar în ambulatoriu de specialitate, pacientul trebuie să plătească 3-4 lei, ceea ce reprezintă 23-25% din 13-16 lei primiţi de la Casă. Aceste sume sunt absolut infernale pentru asiguratul român", este de părere Dan Pereţianu, reprezentantul Camerei Federative.
Specialiştii se aşteptau ca MS să elaboreze un proiect în care să reducă prin coplată numărul de internări în spitale. „Constatăm că, pentru spitale, coplata este stabilită la 0,7-2,1%, în timp ce pentru ambulatoriu coplata este de la triplu la