Baza de tratament din Slănic Moldova, una dintre cele mai populare staţiuni balneare în perioada comunismului, a fost demolată recent, după ani întregi de dezinteres din partea autorităţilor şi a investitorilor. Pe ruinele ei va răsări un hotel.
Staţiunea Slănic Moldova este cea mai recentă „victimă" a privatizărilor făcute pe brânci în turismul românesc. Principala bază de tratament a „Perlei Moldovei", cum a fost botezată în perioada comunismului, dotată cu celebrele bazine cu apă termală, a fost demolată în urmă cu o lună. Cauzele „morţii subite" trebuie căutate în ultimul deceniu, marcat de numeroase schimbări la nivelul acţionariatului, dezinteres faţă de tradiţia şi istoria locului şi protecţie zero din punct de vedere juridic în contractul de privatizare.
„Era o bază mare de tratament care deservea întreaga staţiune. După marea privatizare din turism s-a ales praful! De prin anul 2000 au început problemele. A cumpărat-o ba unul, ba altul şi fiecare a mai dărâmat câte ceva. Ba un perete, ba un plafon... În cele din urmă, adică luna trecută, a fost nivelată cu totul. Am auzit că firma din Galaţi care e proprietară vrea să construiască aici un hotel", a afirmat Vighenia Ursache, directorul financiar al Sanatoriului Slănic Moldova.
De la 250 la 20 de angajaţi
Sanatoriul balnear este singura clădire din fosta bază de fizioterapie a staţiunii Slănic Moldova care mai stă în picioare. A scăpat de la demolare, paradoxal, tocmai datorită haosului administrativ. Spre deosebire de baza de tratament, sanatoriul nu se afla în custodia Ministerului Turismului, ci în cel al Sănătăţii. Acum, s-a mutat în clădirea sanatoriului o parte din echipament, iar clienţii fideli, majoritatea pensionari ajunşi la Slănic în baza biletelor de tratament, au parte de proceduri mărunte.
Asistentele medicale povestesc cum, pe vremea vechiulu