Şeful Executivului de la Bruxelles i-a transmis premierului Victor Ponta teme suplimentare faţă de cele 11 deja angajate acum o lună.
Premierul Victor Ponta a ajuns ieri la Bruxelles în cabinetul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, cu răspunsurile la 10 angajamente şi jumătate din lista îngrijorărilor Bruxelles-ului şi a plecat cu trei teme şi mai grele: restabilirea urgentă a stabilităţii politice şi a încrederii în statul de drept din România, atenţie la numirile la DNA şi Parchetul General şi soluţii rapide pentru fondurile europene.
„Restauraţi urgent stabilitatea în ţară"
Barroso i-a transmis lui Ponta că are aceleaşi îngrijorări pe care i le-a spus şi preşedintelui Traian Băsescu săptămâna trecută: este nevoie ca România să înlăture orice dubii legate de angajamentul pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi respectul pentru deciziile constituţionale. Barroso a mai precizat: toate forţele politice din România, din Guvern şi opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere pentru obiectivul cel mai important: restaurarea urgentă a stabilităţii instituţionale şi politice.
„Acest lucru va fi deosebit de important în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această toamnă", a mai precizat Barroso. Obiectivele stabilite de ultimul raport pe Justiţie trebuie îndeplinite, iar următoarea evaluare a Comisiei Europene va evalua dacă echilibrul puterilor în stat a fost restaurat. „Va fi deosebit de important ca nominalizările pentru posturile-cheie de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se desfăşoare echitabil şi transparent. Guvernul, atât înainte, cât şi după alegeri, ar trebui să evite numirea miniştrilor cu probleme de integritate sau decizii de incompatibilitate", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene după întâlnirea Barroso - Ponta.
Po