Azi, copiii vin la şcoală, cu o săptămână întârziere. Pentru circa 200.000 de prichindei, care au doar 6 ani, şcoala va însemna în acest an mai mult o joacă, pentru că ei sunt în clasa pregătitoare sau zero, cum a mai fost numită. Azi, copiii vin la şcoală, cu o săptămână întârziere. Pentru circa 200.000 de prichindei, care au doar 6 ani, şcoala va însemna în acest an mai mult o joacă, pentru că ei sunt în clasa pregătitoare sau zero, cum a mai fost numită.
Cu bucheţele de flori în mână, tremurând de emoţie, mii de copii vor păşi azi pentru prima oară pragul şcolii, în clasa pregătitoare. Nu prea ştiu nici ei şi nici părinţii lor ce îi aşteaptă în următoarea perioadă. Însă, deacum încolo, micuţii vor fi şcolari. Copiii vor sta la şcoală patru ore pe zi, dar nu vor primi note, ei învăţând prin joacă. La clasa pregătitoare, elevii vor urma materiile obligatorii: comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie. Vor avea şi o materie opţională - tehnologii de informare şi comunicare. Începută sub semnul multor întrebări, clasa pregătitoare ar mai putea trece şi la anul prin alte schimbări.
Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat că această clasă pregătitoare face parte din învăţământul obligatoriu. “Clasa rămâne la învăţământul primar, numai locaţia va fi aleasă în funcţie de condiţiile din fiecare oraş sau comună. Fie într-o şcoală, dacă există spaţiu, dacă nu poate să rămână la grădiniţă ca locaţie, dar clasa respectivă rămâne în învăţământul obligatoriu, adică anul viitor, 2013-2014, înscrierile se vor face la clasa pregătitoare”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei Andreicuţ, a inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, Col