Zahăr bun, zahăr rău… Am parodiat celebrul serial „Om bogat, om sărac”. Dar oare, atunci când ne gândim la „dulcele nostru cel de toate zilele”, cine este mai bogat? Cel care consumă prea mult zahăr sau cel care îl elimină pe cât mai mult posibil din alimentaţia sa?
1. Zahărul îl iubim de la naştere
De ce ne place zahărul? Oamenii au tendinţa de a prefera gustul dulce încă de la naştere. Zaharurile sunt un fel de carbohidraţi, iar când consumăm carbohidraţi, stimulăm eliberarea serotoninei, hormon al bunei-dispoziții.
2. Zaharoza este un carbohidrat care este prezent în mod natural în fructe şi legume. Cea mai mare cantitate de zahăr se găseşte în trestie şi în sfeclă. Zahărul este extras din aceste plante, iar rezultatul este 99,95%, zahăr pur. Zaharoza din sfeclă şi trestie este identică cu cea din fructe şi legume.
3. La început, zahărul era adus din India.
4. Zahărul conţine la fel de multe calorii per gram precum orice alt carbohidrat, dar este singurul aliment care nu aduce în corp nutrienţi importanţi ca fibrele, vitaminele şi mineralele.
5. Consumat în cantităţi mici, zahărul este inofensiv, dar… Oamenii au tendinţa de a-l consuma în cantităţi mult prea mari, datorită efectului menţionat în primul paragraf.
6. Zahărul, ingredientul „minune” din alimentele aflate pe piaţă
Fiindcă trăim într-o societate a consumului, acesta fiind stimulat prin orice mijloace, producătorii profită de efectul zahărului asupra stării noastre de bine; astfel, piaţa este suprasaturată de produse cu adaos crescut de zahăr – sucurile sunt sursa numărul 1 de zahăr. Un studiu recent arată că dacă vom consuma zilnic, timp de o lună, băuturi cu adaos de zahăr, ne creştem riscul de a avea diabet tipul 2, cu 26%. Zahărul este prezent în cantităţi mari şi în alte alimente ca iaurtul de fructe, îngheţata sau cerealele.
7. Orice cuvânt care are