Violenţele din Siria au un caracter din ce în ce mai dramatic. Este constatarea unei comisii de anchetă care s-a concentrat, la cererea Organizaţiei Naţiunilor Unite, asupra situaţiei din Siria. În paralel, noi iniţiative au loc pentru găsirea unei soluţii la criza siriană, în timp ce protestele anti-americane legate de afacerea filmului anti-islamic continuă să se extindă.
Cu un bilanţ de 27 000 de victime în 18 luni de conflict războiul din Siria devine unul de natură să dezonoreze întreaga lume civilizată. Într-un fel sau altul atît marile puteri şi ţările arabe şi instituţiile internaţionale au motive să-şi reproşeze că nu au găsit încă o soluţie pentru a opri extinderea actelor de barbarie în Siria. Mai sunt responsabili de această paralizie şi ţările vecine cu Siria, precum şi occidentalii în general precum şi Uniunea Europeană. In seara aceasta, la Cairo, şi-au dat întîlnire, la nivel de miniştri de externe, Egiptul, Iranul, Turcia şi Arabia Saudită pentru a discuta despre evoluţia situaţiei din Siria şi despre problemele umanitare apărute în contextul conflictului. Există slabe speranţe însă ca acest “grup de contact” format la iniţiativa Egiptului să poată propune soluţii viabile.
Nici mediatorul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Lakhadar Bahrimi, nu a reuşit să lanseze vreo pistă viabilă după discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Bachar al Assad şi cu liderii rebeli. Aceştia declară că vor continua lupta pentru a răsturna regimul, în timp ce regimul de la Damasc denunţă faptul că 17 ţări şi-ar fi trimit combatanţi pentru a-i ajuta pe rebelii sirieni.
În spatele acestui conflict atît de mediatizat se ascunde însă şi un altul despre care se ştiu mai puţine lucruri. Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că armata ar fi ucis în ultima lună în jur de 500 de rebeli kurzi în regiunile din sud-estul Turciei. O inform