Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanţelor de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea şi nu va funcţiona la fel de bine cum se întâmplă în străinătate.
Prim-ministrul a declarat, luni, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că în străinătate sistemul respectiv se bazează pe spiritul civic al cetăţenilor.
"Ideea cu pârâtul funcţionează în alte ţări. Nu ştiu dacă funcţionează la noi pentru că acolo funcţionează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcţioneze pe spiritul delaţiunii", a menţionat premierul, citat de Mediafax.
Ponta a precizat şi că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei şi abia apoi să le facă publice prin intermediul presei.
"L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte nouă ideile şi după aceea să le prezinte în presă", a declarat prim-ministrul.
Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia.
"În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea pentru Mediafax.
Sâmbătă, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat că a vorbit cu Liviu Voinea, solicitându-i să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informaţiilor date la Fisc.
Ponta a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european şi că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune.