Alimentele conservate în condiții de casă ne pot îmbolnăvi. Conservarea lor incorectă poate duce la numeroase cazuri de intoxicații cu bacilul botulinic, din cauza nerespectării igienei în timpul pregătirii.
„Alterarea conservelor este provocată cel mai des de microorganizme. Acestea, inclusiv cele periculoase sănătății noastre, pot fi pretutindeni: în alimente, pe borcane,capace și în aer. De aceea, respectarea igienei în timpul pregătirii conservelor este foate importantă", informează Cornelia Bogataia, medic igienist în cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică.Potrivit ei, cel mai mare pericol îl reprezintă conservele de carne, pește, ciuperci si legume. Înainte de conservare, alimentele trebuiesc sortate, în plus este importantă curațirea minutioasă de putregai, de bucăţile alterate și de rămășițele de sol. Oțetul este recomandat pentru conservare, chiar dacă utilizarea lui afectează gustul.
Pentru a preveni toxiinfecțiile cu acidul botulinic, Centrul Municipal de Sănătate Publică face următoarele recomandări:
- evitarea conservării verdețurilor și a ciupercilor în borcane închise ermetic. Este recomandată conservarea lor în vase deschise sau acoperite cu tifon.
- este interzisă conservarea în condiții de casă a cărnii, peștelui, și legumelor neacidulare- porumb,mazăre verde. În condiții de casă acestea nu pot fi sterilizate corespunzător.
- Conservele de casă trebuiesc păstrate la rece, la temperatura de cameră - numai un timp scurt, înainte de întrebuințare.
- Conservele cu semne de alterare, precum este bombarea capacului nu pot fi folosite în alimentație.