În 1999, când arhitectul Eduardo Souto de Moura a prezentat proiectul noului stadion "Municipal" din Braga, mulţi au spus că este nebun. Cine mai văzuse un stadion săpat în stâncă? Cât urma să coste mutarea acelor bolovani uriaşi din cariera de granit Monte Castro? Răspunsul a venit în aproape cinci ani, chiar înainte de startul Euro 2004. Iar bijuteria rezultată va fi greu de egalat în următoarele decenii. Cu un cost de doar 83 de milioane de euro, mare parte din sumă fiind alocată pentru mutarea stâncilor imense care se află acum lângă stadion, arena din Braga a devenit una dintre cele mai apreciate din lume pentru frumuseţea şi complexitatea sa.
A fost inspirat de incaşi
Conform declaraţiei lui Souto de Moura, ideea pentru proiectul stadionului i-a venit după ce a studiat îndelung construcţiile realizate de incaşi în urmă cu peste 600 de ani. Astfel, tribunele au fost încastrate în stânci şi au fost legate între ele de o serie de cabluri de oţel, inspirate la rândul lor din vechile poduri construite de incaşi peste râurile învolburate. Deşi nu are nicio peluză, arena poate găzdui 30,286 de spectatori. Însă cel puţin alte câteva mii de spectatori pot lua loc pe una dintre stânci. "Proiectul a fost gândit pentru ca şi oamenii care nu au bani sau nu găsesc bilet să poată vedea meciul perfect", a spus Souto de Moura după finalizarea stadionului. Iar pentru a ajunge dintr-o parte în alta a stadionului, spectatorii sunt obligaţi să treacă printr-o galerie subterană de 5.000 de metri pătraţi, care găzduieşte şi câteva magazine, restaurante şi săli de jocuri.
Stadion lăudat de Obama
Arhitectul portughez a primit numai laude pentru proiectul său. Inclusiv de la preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, care s-a declarat încântat de arena pe care va juca CFR miercuri: "Când am văzut această arenă, nu am putut decât să rămân