Europa se pregăteşte pentru compromisuri dificile asupra acestui proiect important, după ce o primă rundă de negocieri a scos la suprafaţă reticenţe mari din toate părţile, mai puţin din partea Parisului. La Berlin, scăderea de entuziasm e vizibilă.
"Nu există două tabere", una franceză şi alta germană, asigură ministrul Economiei, Pierre Moscovici, care încearcă să minimalizeze dezacordurile cu omologul său german, Wolfgang Schauble. "Dar există mai multe întrebări în ceea ce priveşte uniunea bancară, rolul Băncii Centrale Europene şi supravegherea băncilor", a adăugat el, după două zile de negocieri cu uşile închise, împreună cu cei 26 de colegi din UE.
Întâlnirea de la Nicosia a avut efectul unui duş rece asupra proiectului pe care Comisia Europeană l-a schiţat în timp-record, la mai puţin de zece săptămâni după summit-ul european de pe 29 iunie.
Marea Britanie a refuzat rapid această adâncire a integrării şi a refuzat să-şi plaseze City-ul sub responsabilitatea BCE. În week-end, Suedia, cu sprijinul Poloniei şi al Danemarcei, a indicat că proiectul este inacceptabil pentru băncile sale. Europa de Est în schimb se teme că va fi controlată de "granzii" Europei, dacă acceptă "supraveghetorul unic" sau marginalizată, dacă refuză. Divergenţele indică şi o periculoasă dezbinare între nordul şi sudul Europei în cadrul zonei euro. Unele state se opun şi calendarului de realizare a acestei uniuni, dar şi conţinutului ce va plasa sub supraveghere şase mii de bănci din zona euro. Ministrul francez Moscovici susţine mandatul european şi crede că "supraveghetorul unic" va fi implementat până la finele lui 2012. În schimb, colegul său german asigură că aşa ceva nu este posibil şi îndeamnă la prudenţă.
Pe fond, discuţia este în privinţa puterilor ce vor fi atribuite BCE şi a transferului de suveranitate cerut statelor membre. Pentru Pierre Moscovic