Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, Mora Acaţiu Ervin, a declarat că cercetătorii români trebuie să stabilească ce anume lipseşte solului din zona Sighişoarei pentru ca unul dintre cele mai bine adaptate soiuri germane de hamei în România, Magnum, să atingă performanţele genetice obţinute în ţara care l-a produs.
„La acest soi Magnum am avut probleme cu adaptarea pentru că a schimbat microclimatul. Avea nevoie de mai multă apă în perioada de creştere. Noi obţinem 1.600-1.800 de kilograme la hectar în condiţii normale, dar acest soi duce la 2.000-2.200 de kilograme la hectar la nemţi, unde a fost creat. Avem un studiu cu Institutul Agronomic din Cluj care se numeşte «Adaptarea soiurilor importate din Germania la noi». Am apelat la ei şi au reuşit să obţină acest fond, de 20.000, din care noi plătim 5.000 de lei“, a spus Ervin.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, Mora Acaţiu Ervin, a declarat că cercetătorii români trebuie să stabilească ce anume lipseşte solului din zona Sighişoarei pentru ca unul dintre cele mai bine adaptate soiuri germane de hamei în România, Magnum, să atingă performanţele genetice obţinute în ţara care l-a produs.
„La acest soi Magnum am avut probleme cu adaptarea pentru că a schimbat microclimatul. Avea nevoie de mai multă apă în perioada de creştere. Noi obţinem 1.600-1.800 de kilograme la hectar în condiţii normale, dar acest soi duce la 2.000-2.200 de kilograme la hectar la nemţi, unde a fost creat. Avem un studiu cu Institutul Agronomic din Cluj care se numeşte «Adaptarea soiurilor importate din Germania la noi». Am apelat la ei şi au reuşit să obţină acest fond, de 20.000, din care noi plătim 5.000 de lei“, a spus Ervin.