Persoanele care consumă bere cu moderaţie prezintă un risc cu 54% mai redus de a dezvolta afecţiuni degenerative şi de a suferi pierderi de memorie, potrivit mai multor cercetări desfăşurate în mediile academice internaţionale şi publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane a medicilor.
Cercetările au arătat că berea consumată în cantităţi moderate - doza zilnică recomandată în cazul femeilor este 330 mililitri de bere şi în cazul bărbaţilor, de 660 mililitri de bere - poate reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Concluziile unui studiu desfăşurat pe o perioadă îndelungată, pe un eşantion de 6.000 de subiecţi, au fost că persoanele care consumă moderat bere au performanţe vizibil mai bune la testele de memorie. Rezultatele cercetării au fost completate de cele ale unui alt studiu, desfăşurat pe aproximativ 8.000 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, care a arătat că oamenii care consumă între unul şi trei pahare de bere pe zi prezentau un risc mai scăzut de a se îmbolnavi de orice tip de demenţă, inclusiv Alzheimer.
Un alt studiu ("Nurses' Health Stud"), demarat în 1980 şi realizat de specialiştii Şcolii de Sănătate Publică Harvard, a demonstrat că femeile care consumă o cantitate moderată de alcool în mod regulat sunt cu 20% mai puţin predispuse să experimenteze pierderi de memorie şi o activitate cerebrală mai slabă. Aceasta este cea mai amplă cercetare efectuată vreodată pe această temă, având ca subiecţi 12.480 de femei, cu vârste cuprinse între 70 şi 81 ani.
În acelaşi timp, un studiu desfăşurat pe 1.000 de femei şi bărbaţi, monitorizaţi pe o perioadă de 23 de ani, a demonstrat că lipsa consumului de alcool sau un consum exagerat cresc riscul incidenţei bolilor cognitive. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Jurnalul de medicină britanică.
"Există foarte multe studii ca