Pentru multi, ideea de spionaj in aceste vremuri de negocieri, de politici de reasezari, suna ca venind din timpurile apuse. Pentru seful serviciului national de securitate al Belgiei (VSSE), Alain Winants, capitala europeana Bruxelles "se bucura' de o activitate de spionaj mai bogata decat orice alt oras din lume.
Sute de agenti
"Nu vorbim aici despre zeci, ci despre sute, despre cateva sute' de agenti ai serviciilor secrete de informatii, a afirmat Winants, intr-unul dintre rarele interviuri acordate presei straine, adica EU Observer.
"In Belgia, spionajul, cel rusesc si din alte tari, precum China si Iranul, dar si din altele, este la acelasi nivel ca in timpul Razboiului Rece... Suntem o tara cu o enorma concentrare de diplomati, afaceristi, institutii europene, NATO etc. Deci pentru un ofiter de informatii, pentru un spion, aceasta este o gradinita. Este locul in care trebuie sa se afle', este de parere Alain Winants, citat de EU Observer.
Prieteni si dusmani
Intrebat daca tari prietene pentru Uniunea Europeana, precum Israelul sau Statele Unite, practica spionajul, el a raspuns: "Ar fi naiv sa credem ca doar tari precum Rusia, China si Iran spioneaza. Acesta este un domeniu in care diferenta intre serviciile neutre, prietenoase si neprietenoase tinde sa dispara, atunci cand vorbesti despre protejarea potentialului economic si stiintific. In acest caz, cred ca fiecare serviciu este in competitie cu altii'.
In cercurile diplomatice circula o gluma, potrivit careia serviciile iraniene de spionaj ii spioneaza cel mai mult pe ambasadorii tarii lor, precizeaza EU Observer. Serviciile rus si chinez de spionaj sunt interesate sa afle informatii cu valoare comerciala si politica, la fel de importante precum informatiile din domeniul apararii.
Sub acoperire
Deseori, spionii se prezinta drept diplomati, lobbyisti, jurnalisti, s